2019-03-28 09:50Pressmeddelande

Unikt vårdboende nominerat till Energi- och Klimatpris - Thermotech leverantör av systemet för värme och kyla

null

I december 2017 öppnades dörrarna till det unika vård- och omsorgsboendet Akvarellen i Kumla med plats för 60 boende i egna lägenheter. Boendet är nu nominerat till Örebro läns energi- och klimatpris i kategorin Årets föredöme och vinnaren utses på fredag 29 mars. Hela huskroppen är klimatsmart med ett extra tjockt skal och systemlösning för golv- och takvärme levererat av Thermotech.

Byggtekniken heter Thermotech MultiLevel® och innebär att vattenburen värme och möjlighet till kyla byggs in i konstruktionen och man får ett självreglerande och energieffektivt system som också ger ett behagligt inomhusklimat året runt.

-  ”Vår byggteknik MultiLevel är vanligast förekommande i flervåningshus, men här har vi för första gången projekterat en mycket väl fungerande lösning för en enplansbyggnad. Vi gläds åt att Kumla Fastigheter med Akvarellen valt att satsa på klimatsmarta och framtidssäkra lösningar och att de uppmärksammas med en nominering till detta pris”, säger Andreas Anderzon, Key Account Manager på Thermotech Scandinavia AB.

Redan när bygget planerades var målet att ligga 20% under de krav som Boverkets byggregler ställer på energiförbrukning. Eftersom hela huskroppen är klimatsmart, med ett extra tjockt skal och med golv- och takvärme, får man väldigt låga energikostnader, jämn värme och ett skönt inomhusklimat. Under 2018 låg energiförbrukningen på 66 kWh per kvadratmeter och år på Akvarellen - målet var 65,5 kWh, alltså lite lägre.

-  ”Det är ett jättebra resultat. Vi vet att det tar ett par år för den här byggnaden med de kraftiga betongväggarna att torka. Vi kommer med lätthet att nå målen när byggnaden har torkat klart. Min uppskattning är att vi kommer landa på ungefär 58 kWh per kvadratmeter och år”, berättar Robert säger Robert Brånn, enhetschef på Kommunfastigheter i Kumla kommun

Inomhusklimatet är mycket viktigt på ett äldreboende och kanske framför allt sommartid då värme kan orsaka fara för liv och hälsa hos de äldre. Värmekällan i Akvarellen är en bergvärmepump och under den varma sommaren kunde anläggningen kyla i stället för att värma, till låga energikostnader. Vårdboendet hade därför inga värmerelaterade åkommor bland de boende på hela förra sommaren, vilket är ovanligt, framför allt med tanke på den hetta sommaren 2018 bjöd på.

Bakom Örebro Läns Energi- och Klimatpris står Region Örebro Län och Länsstyrelsen i Örebro Län. Vinnarna utses av Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd den 29 mars 2019.

TT Thermotech Scandinavia AB utvecklar, tillverkar och projekterar kompletta kundanpassade värme- och rörsystem. Thermotech grundades i Sollefteå 1996 och där finns huvudlager och produktion än idag. Förutom fabriken i Sollefteå har vi åtta Thermotech Center i Sverige samt dotterbolag i Finland och Ryssland. Vi brinner för att förenkla installatörens vardag och sätter stolthet i att ha en god och nära relation med våra kunder. Personlig direktkontakt och försäljning utan mellanhänder är en självklarhet för oss. Omsättning 2018: 165 Msek.


Om Thermotechs pressrum

1996 föddes golvvärmeleverantören Thermotech i de norrländska skogarna. Till en början som ett projekt för att skapa arbetstillfällen i den lilla staden Sollefteå. Två praktikanter anställdes och ganska omgående såg de möjligheter att särskilja sig från de stora aktörerna på marknaden. Med ungdomlig entusiasm ifrågasattes det konventionella. Med nya perspektiv och nyfikenhet på faktiska behov kunde vi börja leverera kundanpassade golvvärmesystem för en enklare installation. Vi hoppade över grossistledet för en närmare kontakt till slutkunderna, och vi ansåg design vara värdefullt, även om produkten inte alltid syntes. Andan finns kvar hos oss än idag, med tydligare processer och starkare värderingar. Thermotech är idag en Skandinaviens ledande leverantörer av system för värme- och vattendistribution till alla typer av bostäder och lokaler. Huvudlager och produktion finns fortfarande kvar i Sollefteå. I koncernen finns även åtta regionkontor över landet, från Umeå i norr till Malmö i söder, samt dotterbolagen Thermotech Scandinavia Finland OY och Thermotech RU. Den expansiva koncernen har sin huvudsakliga verksamhet i Skandinavien och Ryssland. Vattenburen golvvärme har varit grunden i Thermotechs verksamhet ända sedan starten. Produktportföljen har efterhand byggts på med system för tappvatten. Vi levererar fortfarande direkt till våra kunder utan mellanhänder. Vi brinner för att förenkla installatörens vardag och sätter stolthet i att ha en god och nära relation med våra kunder. Vår målsättning är att vara en trygg leverantör av lättinstallerade system och hålla den högsta kvalitén på marknaden vad gäller både produkter och det tillhörande ingenjörsarbetet. Vi har därför kunniga specialister nära kunden och levererar skräddarsydda systemlösningar oavsett projektets storlek. Design används som ett strategiskt verktyg i hela vår organisation. Design är för oss en arbetsprocess som utgår från brukarens funktionella, miljömässiga och estetiska behov.


Kontaktpersoner

Mattias Lundberg
Utvecklingsingenjör
Mattias Lundberg
André Hiljanen
Key Account Manager
André Hiljanen
Andreas Anderzon
Chef Supply chain
Andreas Anderzon
Anders Andersson
VD, Thermotech Scandinavia AB
Anders Andersson
Jonas Holmström
VD, Thermotech Scandinavia Finland Oy
Jonas Holmström
Ulrika Mattisson
Kommunikationsansvarig
Ulrika Mattisson
Kirill Makarov
Produktchef
Kirill Makarov
Erik Löwgren (f.d. Persson)
Produktansvarig
Erik Löwgren (f.d. Persson)
Jens Edbladh
Produktansvarig
Jens Edbladh